מה היא סקירת מערכות שלישית?
סקירת מערכות שלישית היא בדיקת אולטראסאונד המבוצעת בין השבועות 28-32, שמטרתה היא לעקוב אחר התפתחות ההריון, גדילה העובר, לאתר מומים במבנה העובר וסימנים לבעיות גנטיות.
איך מבוצעת הבדיקה?
בדיקה זו מבוצעת על פני הבטן.
מה בודקים במהלך הסקירה השלישית?
במהלך בדיקה זו אנו בודקים שוב את כל אחד מחלקי גוף העובר, קובעים את מיקום השליה, מערכים את כמות מי השפיר ומודדים את גדילת האברים השונים של העובר.
תשומת לב מיוחדת ניתנת למח, פנים, עמוד השדרה, לב, קיבה, מעיים, כליות וגפיים.
במידה ומתגלה בעיה באחד מהאיברים נדון על משמעות ממצא זה, המשך המעקב והטיפול.
חשוב לציין כי בשל השבוע המתקדם של ההריון קיים לעיתים קושי טכני בביצוע הבדיקה ולא ניתן תמיד לבדוק את כל האיברים.
האם כל אישה בהריון צריכה לבצעה סקירה שלישית?
אין המלצה של משרד הבריאות לביצוע בדיקה זו באופן שגרתי.
על פי המלצות מועצת האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה יש לעדכן כל אשה בהריון כי ניתן לבצע בדיקת אולטרסאונד של אברי העובר בטרימסטר השלישי. בדיקה זו עשויה לאבחן חלק מבעיות אנטומיות המתפתחות בשלבי הריון מתקדמים.
מדוע כדאי לבצע סקירה שלישית?
חלק מהמומים המולדים ובעיות בהתפתחות העובר עשויים להתפתח גם בשלבים מאוחרים יותר של ההריון. לכן יש רופאים התומכים בביצוע בדיקה נוספת של העובר בשבועות המתקדמים על מנת לזהות את אותם העוברים עם מומים שלא נצפו בשבועו המוקדמים יותר.
האם סקירת מערכות זו מגלה את כל המומים?
לא ניתן לאבחן את כל המומים הקיימים בעובר ולא תמיד ניתן גם לאבחן את המומים שגילויים האפשרי דווח בספרות. חשוב להורים להבין ולדעת שסקירות המערכות אינן יכולות לשלול באופן מוחלט מומים מולדים וחלק מהמומים לא יתגלו בבדיקות אלו.
כמה מילים על ביצוע סקירת מערכות שלישית אצל ד״ר גיאלצ׳ינסקי:
ד״ר יובל גיאלצ׳ינסקי עבר הכשרה לביצוע בדיקת סקירת מערכות בבית החולים קינגס קולדג בלונדון, על ידי פרופ׳ קיפרוס ניקולאידס שהוא ממובילי תחום רפואת העובר בעולם. ד״ר גיאלצ׳ינסקי גם הוסמך על ידי ה Fetal Medicine Foundation – FMF לביצוע בדיקה זו לאחר שביצע מספר רב של בדיקות אילו, ועמד במבחנים הדרושים.