הודעה: בימים אלה סיימתי את עבודתי בכתובת הקודמת (מור לאשה) ועברתי לפעול החל מיום 24.7.23 במרכז לבריאות האשה רמת אביב רחוב ברודצקי 43 כניסה ב׳ קומה 3 תל אביב. משכך תודה על ההבנה ועמכם הסליחה עד שנסדיר את כל הענייינים הטכניים והפרוצדורליים. ד״ר יובל גיאלצ׳ינסקי
מה היא בדיקת שקיפות עורפית?
שקיפות עורפית היא בדיקת אולטראסאונד במהלכה מודדים את המרווח בין עורף העובר לעור אשר מתחת לעורף. מרווח זה קיים בכל עובר בשלב זה של ההריון.
עיבוי של המרווח העורפי, כלומר מרווח מוגדל יחסית, מרמז על סיכון מוגבר לתסמנות דאון ולמספר רב של הפרעות כרומוזומאליות ותסמנות גנטיות נוספות. המרווח העבה מרמז על סיכון לתופעות כאלה. בנוסף, עיבוי של המרווח קשור גם לעליה בסיכון למומים מולדים.
מתי מבוצעת בדיקת שקיפות עורפית?
בדיקת שקיפות עורפית מבוצעת בין שבוע 11 לסוף שבוע 13.
כיצד מבוצעת בדיקת שקיפות עורפית?
בדיקה זו מבוצעת על פני הבטן, במקרים בודדים יש צורך לבצעה בגישה וגינלית (דרך הנרתיק).
מהן המטרות של בדיקת שקיפות עורפית?
שתי מטרות עקריות לבדיקת שקיפות עורפית:
האם בדיקה זו מומלצת לכל אישה?
כן, בדיקה זו מומלצת לכל אישה בהריון. הבדיקה פשוטה ואינה פולשנית. דרך השקיפות העורפית אפשר לאתר מספר רב של הפרעות גנטיות נוספות (מלבד תסמונת דאון) וכן מומים מולדים בעובר (בעיקר מומי לב). כמו כן, ניתן להמליץ על ביצוע בדיקות נוספות בהתאם.
האם יש צורך לבצע בדיקת שקיפות עורפית למי שמתכננת בכל מקרה לבצע בדיקת מי שפיר?
כן, כיוון ששקיפות עורפית לא תקינה קשורה למספר רב של מצבים שלא נבדקים באופן שגרתי בבדיקת מי השפיר הסטנדרטית. במידה ובדיקת השקיפות העורפית אינה תקינה, יש צורך בהרחבת הבירור מעבר לבדיקת מי השפיר הרגילה.
האם יש צורך לבצע בדיקת שקיפות למי שמתכננת לבצע בדיקת NIPT/CFDNA?
כן, כיוון שבדיקת ה NIPT/CFDNA אינה מחליפה את בדיקת השקיפות העורפית.
בדיקת ה NIPT/CFDNA היא אמנם בדיקה עם אחוז גילוי גבוה מאוד לתסמונת דאון, אולם, היא אינה מזהה ליקויים אחרים אצל העובר שעלולים להתגלות בזכות ביצוע שקיפות עורפית.
כמה מילים על ביצוע שקיפות עורפית אצל ד״ר גיאלצ׳ינסקי:
ד״ר יובל גיאלצ׳ינסקי עבר הכשרה ייחודית לביצוע בדיקת שקיפות עורפית בבית החולים ״קינגס קולג׳״ בלונדון על ידי פרופ׳ קיפרוס ניקולאידס, מי שהמציא ופיתח בעולם את בדיקת השקיפות העורפית. פרופ’ ניקולאידס הינו “אבי” הבדיקה וד”ר גיאלצ’ינסקי ליווה אותו במהלך המחקרים הרפואיים, פיתוח השיטה ויישומה.
לאחר שביצע מספר רב של בדיקות אילו, ועמד במבחנים, קיבל ד״ר גיאלצ׳ינסקי רשיון והסמכה לבדיקה זו מטעם Fetal Medicine Foundation – FMF. הסמכה כזו קיימת אצל רופאים מומחים מעטים בתחום. ד״ר גיאלצ׳ינסקי עומד בקשר רציף עם המומחים בתחום זה בעולם, ואף הדריך רופאים מומחים אחרים מרחבי העולם בביצוע שקיפות עורפית.
חידוש בתחום רפואת העובר:
היכולת של בדיקת שקיפות עורפית לבדה להעריך את הסיכון לתסמונת דאון הינה מוגבלת. כדי להגביר משמעותית את יכולת הגילוי, ניתן כיום לבצע בדיקה טובה יותר: ״סקר שליש ראשון – הערכה כוללת לעובר ולאם״. לחצו כאן למידע נוסף על בדיקה זו.
שקיפות עורפית תאומים: ניתן לבצע את בדיקת השקיפות העורפית גם בהריונות תאומים. לחצו כאן למידע נוסף על בדיקה זו.